Noble Street

The Noble Street residence occupies a corner allotment in suburban Geelong. The site, whilst falling away to the rear also has expansive views at street frontage across the Barwon River valley to the north-west. This position presented a dilemma to the usual arrangement of locating the private open spaces to the rear of the house, furthest from the street. The solution has been to open the north-east corner of the site to views and arrange the built forms to the rear perimeter of the site. The site contours provided opportunity to elevate the house above street level, thus providing a private garden terrace with direct access to the views.

The house form is a poetic commentary on modern architecture. A series of programmatic boxes balancing on one another are all clad in complimentary but different materials including bluestone, render, timber and glazing.  At ground level the boxes are separated by a series of internal courtyards, affording each living space within the house a direct view onto courtyard and private gardens.

The integrity of the natural stone and timber materials continues to the home interior. A natural pallet of bluestone underpins the horizontal floor planes. Highly detailed natural timber details in joinery items add a refined warmth and sophistication.

“The house form is a poetic commentary on modern architecture. A series of programmatic boxes balancing on one another are all clad in complimentary but different materials including bluestone, render, timber and glazing.”
https://jamarchitects.com.au/wp-content/uploads/2021/07/JAM-Projects-Noble10-1080x1920-1.jpg
https://jamarchitects.com.au/wp-content/uploads/2021/07/JAM-Projects-Noble12-1080x1920-1.jpg
Noble Street
Year2016
ClientPrivate Client
BuilderBolder Constructions Pty Ltd
StatusCompleted
DetailsSingle Residence, Geelong